Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2013 15:52 - НАУЧНОТО ЗНАНИЕ И НЕГОВАТА ОЦЕНКА
Автор: pierremut Категория: Други   
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове:
0



НОВОТО НАУЧНО ЗНАНИЕ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА НЕГОВАТА ОЦЕНКА

                                     ХРИСТО ГЕОРГИEВ МУТАФОВ

                                        В Ъ В Е Д Е Н И Е

                                      Актуалност на проблема.
                                   Цел и задачи на изследването.
                                  Обект и предмет на изследването.
                                             Методи

Процесът на превръщане на науката в непосредствена производителна сила поставя редица сложни проблеми. изискващи теоретично осмисляне. Важно място сред тях заема проб.lеМ"Ьт за научната продуктивност.
Ограничените материални и кадрови ресурси на обществото изискват осъществяването на обществен контрол. който да осигури ефективното им оползотворяване. Традиционно утвърдила та се практика за оценяване на научния принос придобива обаче през . последните години все по-еклектичен характер поради стремежа за използуване на необединени в система постижения· на наукознанието. Усъвършенствуване то на методологията за оценка на научната дейност е и основната це.! на настоящото изследване.
Реализирането на целта е свързано с решението на редица задачи: - Установяване на предметно-тематичната структура и развитието на проблема за научния принос.
- Установяване на реалните възможности за изграждане на съвременен метод за оценка на научния принос посредством:
- изучаване на информационно-евристичната структура и на динамиката в развитието на познавателния процес и неговия продукт с ог лед определянето на критерии за оценка;
- избор и характеристика на обект за апробиране на изследването;

-8 -

- изучаване на структурата и на евристичните и кому никативните функции на научните колективи-прод~центи и/или адаптори на знанието.
- Установяване на насоките за интензифициране на НИР в областта на медицината.
Обект на изследването е дисертационната научноизследователска работа и нейният продукт - дисертациите.
В тях. се съдържа предметът на анализа - научната семантична информация в различните форми на нейното възникване и реализация . като суровина и продукт на познавателния процес.

При изследването са използувани два основни комплексни иэследователски метода.

МЕТОД ЗА ЦИТАЦИОННО-ИСТОРИОГРАФСКИ АНАЛИЗ на семантичната структура на научноизследователските проблеми, с който посредством семавтичев растер са обективизирани предметно-тематичните връзки между отделните документи. Опитът за количествено-качествено . представяне на зависи~остите между документите по конкретни проблеми доведе ,до конструиране на Т.нар. МЕТОД НА "СЕМАНТИЧНАТА КРИВА", предназначен за определяне на мярата на проблемност и за обективизира~е и прогнозиране на семантичната наситеност на изследователските задачи при тяхното информационно осигуряване.

МЕТОД ЗА ЧЕСТОТНО-СЕМАНТИЧЕН ГНОСЕОЛОГИЧЕН АНАЛИЗ на формите на реализация на новата семантична информация в ролята й на предмет и продукт на изследователската работа. Същността на метода се състои в гносеологичен разбор на установените честоти, съотношения и зависимости между различните форми на реализация на информацията. съдържаща" се както в отделни, така t> и в обособени групи научни документи. В методологично отношение мястото на честотно-семантичния анализ е между" цитационния ~наукометричен и тематичния науковедски анализ, т.е. той обединява техните възможности.
В процеса на изследването се обосноваха и се приложиха редица методи, производни на честотно-семантичния анализ. Такива са:

- 9 -

Наукометрична характеристика, АНАЛИЗ НА ПРЕДМЕТНО-ТЕМАТИЧНАТА ОРИЕНТАЦИЯ и МЕТОД ЗА ОБЕКТИВИЗИРАНО ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЕВРИСТИЧНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА СУБЕКТА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛ(;КАТА РАБОТА "НАУЧЕН РЪКОВОДИТЕЛ" И/ИЛИ "РЕЦЕНЗЕНТ", посредством социо-познавателна характеристика на колективния субект на НИР "научен ръководител + дисертант + рецензенти".

МЕТОД ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ИНТЕНЗИВНОСТТА НА ИНТЕГРАЦИОННИТЕ ПРОЦЕСИ МЕЖДУ ОТДЕЛНИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ И ЕВРИСТИЧНАТА СТОЙНОСТ НА ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ.

МЕТОД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КОМУНИКАТИВНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕйНОСТ в конкертни биомедицински специалности, в рамките на конкретни професионално-научни социуми и за конкретни периоди от време.

МЕТОД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СЪОТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ (теоретичните) И ПРИЛОЖНИТЕ (емпиричните) НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ РАЗРАБОТКИ в рамките на вече изпълнени научни програми или при изследователската дейност, осъществявана в конкретни организации.

МЕТОД-ЛОГИЧЕСКА СХЕМА ЗА СОЦИО-ПОЗНАВАТЕЛНО (ГНОСЕОЛОГИЧНО) ХАРАКТЕРИЗИРАНЕ (ОЦЕНЯВАНЕ) НА ПРОДУКТА ОТ НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА РАБОТА СЕМАНТИЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ.
Изграждането, апробирането и усъвършенствуването на метода представлява основен резултат от приложението на честотно~семантичния анализ на НИР. Освен за практическите цели на оценката на новата научна информация, съдържаща се в НИР, методът-логическа схема представлява и полезен за следващи изследвания МОДЕЛ НА СТРУКТУРАТА НА НАУЧНОТО ЗНАНИЕ.   
 



Тагове:   оценка,   научно знание,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pierremut
Категория: Други
Прочетен: 4829
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930